Kali ni nak kongsi cara2 nak masak seafood..cara yang sangat
senang nak ikut..jangan lupa try ok…
Udang/sotong goreng tepung
Bahan
1) Udang/sotong
(bersih kan dulu ye)
2) Tepung
serbaguna
3) Tepung
jagung
Cara
1) Gaul
udang/sotong dengan telur
Gaul
dengan tepung serbaguna dan tepung jagung (gaul satu2 dan goreng)
Kailan masak ikan masin
Bahan
1) Bawang
merah dan bawang putih (potong bulat)
2) Ikan
masin (potong dadu)
3) Sayur
kailan
cara
1) Goreng
bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
2) Masukkan
ikan masin
3) Masukkan
sayur kailan
Ikan masak 3 rasa
Bahan
1) Ikan
perapu (cadangan)
2) Bawang
merah, bawang putih dan halia (blender)
3) Bawang
merah (potong bulat)
4) Cili
kering (blender)
5) Sos
cili, sos tomato,sos tiram dan kicap
6) Sayur
(ikut citarasa)
7) Garam
dan gula
cara
1) Goreng
ikan dan asingkan
2) Tumis
bawang merah, bawang putih dan halia (yang dah di blender) sampai naik bau
3) Masukkan
bawang merah (potong bulat)
4) Masukkan
Cili kering (yang dah di blender).tumis sampai mendidih/masak
5) Masukkan
sos cili, sos tomato,sos tiram dan kicap
6) Masukkan
daun limau (hiris) dan serai (hiris)
7) Masukkan
sayur (ikut citarasa)
8) Masukkan
garam dan gula
9) Tuang
atas ikan yang telah di goreng tadi
Kerang bakar/rebus
Untuk rebus
Bahan
1) Kerang
yang sudah di bersihkan
2) Serai
3) Bawang
putih
4) Bawang
merah
5) Garam
Untuk bakar
Bakar macam biasa (macam barbeque)
Ikan masak stim
Bahan
1) Ikan
goreng(ikan siakap,ikan perapu-cadangan)
2) Garam
3) Kunyit
4) Tepung
jagung
5) Bawang
merah, bawang putih, halia (blender)
6) Bawang
merah dan bawang putih (hiris)
7) Serai
8) Cili
padi
9) Daun
pastry, daun bawang dan lain2 sayur ikut citarasa
10) Limau,
garam, gula
Cara
ikan
1) Lumur
ikan dengan garam,kunyit,kemudian salutkan dengan tepung jagung dan goreng
Sos
1) Rebus
dalam air bawang putih (hiris) bawang merah hiris)
2) Masukkan
serai (hiris) dan cili padi (hiris)
3) Tambah
tepung jagung (bagi kuah pekat)
4) Masukkan
daun pastry, daun bawang dan lain2 sayur ikut citarasa
5) Masukkan
perahan limau,garam dan gula
Tuang sos ke atas ikan yang di goreng tadi
Ikan kukus
Bahan
1) Ikan
kembung (cadangan)
2) Bunga
kantan
3) Tomato
4) bawang
merah (hiris)
5) cili
sos, cili tomato
6) limau,serai
7) air
rebusan ikan
8) garam
dan gula
cara
1) Rebus
ikan dalam air dan minyak (sedikit)
Untuk Sos (tak payah masak pun tak pe.just gaulkan
1) Masukkan
bunga kantan tomato dan bawang merah (hiris)
2) Masukkan
cili sos, cili tomato, perahan limau kasturi dan serai (hiris)
3) Masukkan
air rebusan ikan tadi
4) Masukkan
garam,gula
Tuang atas ikan
Ikan bakar
Bahan
1) Ikan
(di bakar)
2) Bawang
merah,bawang putih dan halia (blender)
Cara
1) Tumis
bawang merah, bawang putih dan halia (yang dah di blender)
2) Perap
ikan dengan bahan tadi dan bakar dalam daun pisang
Untuk cecahan
Bahan
1) Bawang
(4 segi)
2) Tomato
(4 segi)
3) Cili
padi
4) Belacan
(bakar dulu)
5) Air
asam jawa
cara
1) blender
cili padi, belacan (bakar dulu) dan air
asam jawa
2) Masukkan
bawang dan tomato yang di potong tadi
3) Masukkan
garam dan gula
4) Masukkan
Untuk Kicap
Bahan
1) Cili
padi
2) Bawang
putih
3) Kicap
4) Limau
5) Garam
dan gula
cara
1) Blender
cili padi dan bawang putih
2) Tambah
kicap,limau,gula,garam
Lala masak cili
Bahan
1) lala
2) Bawang
merah dan bawang putih (blender)
3) Cili
kering (blender)
4) Serai
5) Sos
tiram, sos tomato, sos cili dan kicap
6) Daun
limau purut, perahan limau
7) Garam
dan gula
cara
1) Tumis
bawang merah dan bawang putih (blender) dengan cili kering (blender)
2) Tumis
serai
3) Masukkan
sos tiram,sos tomato,sos cili,kicap
4) Masukkan
daun limau purut,perahan limau
5) Masukkan
garam dan gula
6) Masukkan
lala
Tom yam
bahan
1) Pati
tom yam
2) Serai
3) lengkuas
4) daun
ketumbar
5) cendawan
6) limau
purut
7) cili
padi
8) perahan
limau
cara
1) Rebus
dalam air
2) Pati
tom yam ,serai,lengkuas, daun ketumbar,cendawan,limau purut,cili padi,perahan
limau
3) Garam
dan gula
4) Bahan2
lain ikut citarasa (cadangan:udang,sotong
etc)
0 comments from awesome people:
Post a Comment