Tuesday 29 March 2011

resepi seafood


Kali ni nak kongsi cara2 nak masak seafood..cara yang sangat senang nak ikut..jangan lupa try ok…

Udang/sotong goreng tepung
Bahan
1)      Udang/sotong (bersih kan dulu ye)
2)      Tepung serbaguna
3)      Tepung jagung
Cara
1)      Gaul udang/sotong dengan telur
Gaul dengan tepung serbaguna dan tepung jagung (gaul satu2 dan goreng)






Kailan masak ikan masin
Bahan
1)      Bawang merah dan bawang putih (potong bulat)
2)      Ikan masin (potong dadu)
3)      Sayur kailan
cara
1)      Goreng bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
2)      Masukkan ikan masin
3)      Masukkan sayur kailan



Ikan masak 3 rasa
Bahan
1)      Ikan perapu (cadangan)
2)      Bawang merah, bawang putih dan halia (blender)
3)      Bawang merah (potong bulat)
4)      Cili kering (blender)
5)      Sos cili, sos tomato,sos tiram dan kicap
6)      Sayur (ikut citarasa)
7)      Garam dan gula
cara
1)      Goreng ikan dan asingkan
2)      Tumis bawang merah, bawang putih dan halia (yang dah di blender) sampai naik bau
3)      Masukkan bawang merah (potong bulat)
4)      Masukkan Cili kering (yang dah di blender).tumis sampai mendidih/masak
5)      Masukkan sos cili, sos tomato,sos tiram dan kicap
6)      Masukkan daun limau (hiris) dan serai (hiris)
7)      Masukkan sayur (ikut citarasa)
8)      Masukkan garam dan gula
9)      Tuang atas ikan yang telah di goreng tadi





Kerang bakar/rebus
Untuk rebus
Bahan
1)      Kerang yang sudah di bersihkan
2)      Serai
3)      Bawang putih
4)      Bawang merah
5)      Garam
Untuk bakar
Bakar macam biasa (macam barbeque)


Ikan masak stim
Bahan
1)      Ikan goreng(ikan siakap,ikan perapu-cadangan)
2)      Garam
3)      Kunyit
4)      Tepung jagung
5)      Bawang merah, bawang putih, halia (blender)
6)      Bawang merah dan bawang putih (hiris)
7)      Serai
8)      Cili padi
9)      Daun pastry, daun bawang dan lain2 sayur ikut citarasa
10)   Limau, garam, gula

Cara
ikan
1)      Lumur ikan dengan garam,kunyit,kemudian salutkan dengan tepung jagung dan goreng
Sos
1)      Rebus dalam air bawang putih (hiris) bawang merah hiris)
2)      Masukkan serai (hiris) dan cili padi (hiris)
3)      Tambah tepung jagung (bagi kuah pekat)
4)      Masukkan daun pastry, daun bawang dan lain2 sayur ikut citarasa
5)      Masukkan perahan limau,garam dan gula
Tuang sos ke atas ikan yang di goreng tadi



Ikan kukus
Bahan
1)      Ikan kembung (cadangan)
2)      Bunga kantan
3)      Tomato
4)      bawang merah (hiris)
5)      cili sos, cili tomato
6)      limau,serai
7)      air rebusan ikan
8)      garam dan gula

cara
1)      Rebus ikan  dalam air dan minyak (sedikit)
Untuk Sos (tak payah masak pun tak pe.just gaulkan
1)      Masukkan bunga kantan tomato dan bawang merah (hiris)
2)      Masukkan cili sos, cili tomato, perahan limau kasturi dan serai (hiris)
3)      Masukkan air rebusan ikan tadi
4)      Masukkan garam,gula
 Tuang atas ikan


Ikan bakar
Bahan
1)      Ikan (di bakar)
2)      Bawang merah,bawang putih dan halia (blender)

Cara
1)      Tumis bawang merah, bawang putih dan halia (yang dah di blender)
2)      Perap ikan dengan bahan tadi dan bakar dalam daun pisang
Untuk cecahan
Bahan
1)      Bawang (4 segi)
2)      Tomato (4 segi)
3)      Cili padi
4)      Belacan (bakar dulu)
5)      Air asam jawa

cara
1)      blender  cili padi, belacan (bakar dulu) dan air asam jawa
2)      Masukkan bawang dan tomato yang di potong tadi
3)      Masukkan garam dan gula
4)      Masukkan
Untuk Kicap
Bahan
1)      Cili padi
2)      Bawang putih
3)      Kicap
4)      Limau
5)      Garam dan gula

cara
1)      Blender cili padi dan bawang putih
2)      Tambah kicap,limau,gula,garam



Lala masak cili
Bahan
1)      lala
2)      Bawang merah dan bawang putih (blender)
3)      Cili kering (blender)
4)      Serai
5)      Sos tiram, sos tomato, sos cili dan kicap
6)      Daun limau purut, perahan limau
7)      Garam dan gula

cara
1)      Tumis bawang merah dan bawang putih (blender) dengan cili kering (blender)
2)      Tumis serai
3)      Masukkan sos tiram,sos tomato,sos cili,kicap
4)      Masukkan daun limau purut,perahan limau
5)      Masukkan garam dan gula
6)      Masukkan lala


Tom yam
bahan
1)      Pati tom yam
2)      Serai
3)      lengkuas
4)      daun ketumbar
5)      cendawan
6)      limau purut
7)      cili padi
8)      perahan limau

cara
1)      Rebus dalam air
2)      Pati tom yam ,serai,lengkuas, daun ketumbar,cendawan,limau purut,cili padi,perahan limau
3)      Garam dan gula
4)      Bahan2  lain ikut citarasa (cadangan:udang,sotong etc)






0 comments from awesome people: